Projekti

______________Americka jurisprudencija XX veka

PROJEKTI NATEF-a

  • Zajednica naroda Evrope i univerzalne evropske vrednosti
  • Americka jurisprudencija XX veka
The European Union of Nations and Universal Values

Pozdravni govor svedskog Ambasadora

,,Drago mi je sto sam ovde sa vama u Sremskim Karlovcima.

Velika mi je cast i licno zadovoljstvo kao i u funkciji ambasadora Svedske sto prisustvujem na otvaranju ovog veoma vaznog seminara. Pozdravljam organizatora, Novosadsku asocijaciju za etiku i teoriju prava sto su me pozvali da preuzmem ovu vaznu ulogu.

Svima nam je jasno da je pravna drzava fundament na kom svaka funkcionalna i progresivna drzava mora da se zasniva. To je ponekad lakse re´ci nego izvrsiti. Da bi se stvorila pravna drzava, mora da postoji kolektivni konsenzus da se stvori pravni okvir koji ´ce svi gradani ne samo prihvatiti ve´c i verovati u to. Stvaranje konsenzusa je mnogo teze sprovesti u drzavi koja je pretrpela velike potrese, ratove, sankcije, gubitak teritorije, gubitak samopouzdanja – kao sto je to slucaj Srbije. Ali kada smo posli ovim putem, potpuno mi je jasno, posto sam i licno pravnik, da su vam potrebne dve stvari. Treba da krenete od cvrste teorijske osnove i treba da doprete do omladine – sto verujem da i radite.

Danasnji seminar se fokusira na svedskoj ili skandinavskoj jurisprudenciji – i na onome sto se zove pravni realizam. Jedan od vode´cih autoriteta na ovom polju je profesor Jess Bjarup sa Univerziteta u Stokholmu. Zapravo, verujem da on jeste najpriznatiji autoritet. Zato mi je veliko zadovoljstvo da vas pozdravim i da izjavim da je zaista velika privilegija sto smo sponzori ovog seminara.

I na kraju treba jos da kazem da sve ovo cinimo u jednom kontekstu. Ovo nije makar kakav seminar – ovo je, naime, vizija da Srbija ide cvrstim i brzim koracima prema Evropskoj uniji. To je vizija moje zemlje, i da biste ostvarili ovu viziju zelimo da vas podrzimo, a najvazniji faktor u tome je izgradnja kljucnih cinilaca.

Ovim recima vam zelim veoma uspesan i plodan dan.

Hvala vam lepo.“